camping plitvice

Onaj osjećaj kada hodate bosi po zemlji ili pijesku, bilo šumskim krajem ili uz more je, složit će se većina, jedan divan osjećaj slobode! A koji često vežemo uz odmor. Neopterećenost koja ide uz ljetno vrijeme godišnjih odmora, laganija odjeća i upijanje sunčevih zraka, mirisa iz zraka i boravak na otvorenom, u prirodi, neupitno pune našu „ljudsku bateriju“.

 

Zemljin elektricitet, prema sve većem broju istraživanja, dokazano puni ljudsku bateriju“, a o tome govori i terapeutska tehnika uzemljenja (engl. Earthing ili grounding). Ova metoda ističe mnogobrojne dobiti ako samo 30 minuta dnevno hodamo bosi zemljom. Upravo se kroz doticaj tabana i zemlje događa tzv. punjenje, što je palo u zaborav upravo radi današnjeg modernog načina života. Na tabanima i dlanovima se ujedno nalaze završeci mreže meridijana (slične krvotoku) kojom teče bio-elektricitet kroz naše tijelo i povezan je sa svim vitalnim organima u tijelu. Popularna metoda akupresure temelji mnoga iscjeljenja i uklanjanja energetskih blokada upravo na ovoj povezanosti. Osim toga, u doticaju sa zemljom, dolazimo u kontakt i s mikrobiomom zemlje koji pozitivno djeluje na naš imunitet tako što ga jača i obogaćuje.

 

Zato boravak u prirodi, kada hodamo bosi po zemlji, travi ili pijesku, kao i vrtlarenje ili spavanje podno zvijezda (idealno na našim šatorskim parcelama) djeluju toliko terapeutski na nas.

 

Pozivamo vas stoga da se upoznate (ili ponovno družite) s bogatom bioraznolikosti zemlje našeg Plitvičkog kraja i otkrijete sve o ovom fenomenu zemljinog elementa. Pisali smo vam već koja je tajna ljekovitosti zraka i o fenomenu vode našeg kraja, pa stoga nastavljamo niz o elementima i pričamo vam ovaj puta o… fenomenu vapnenca, dolomita i općenito zemlje na kojoj su nastala Plitvička jezera.

 

FENOMENT VAPNENCA I DOLOMITA PLITVIČKOG KRAJA

 

Iako su Plitvička jezera poznata po mnogobrojnim vodenim tokovima, oni ustvari čine manje od 1 % površine Nacionalnog parka, dok je 80 % površine pod šumom. Fascinantno je to kako je cijeli predio Plitvičkog kraja nastao na podlozi od kršnih sedimentnih stijena koje većinom čine dolomiti i vapnenac, te u bogatom šumovitom kraju. Upravo šume imaju važnu ulogu u zaštiti tla od erozije te utječu na hidrološke aktivnosti vode koje istovremeno prolaze pod zemljom i iznad zemlje.

 

Predjelom gornjih jezera dominiraju dolomiti (koje su tvrđe od vapnenca i manje vodo-propusne), a donjim jezerima vapnenac (veće vodo-propusnosti). Sedra koja nastaje taloženjem kalcijevog karbonata u vodi te pomoću biljaka, algi i mahovina formira pregrade u vodotocima, jezerima i slapovima, te špilje i jame. Ljepota ovog fenomena je i što se on neprestano mijenja uslijed promjene godišnjih doba, vremenskih prilika, djelovanja mikroorganizama itd.

 

MIKROBIOM ZEMLJE

 

Čistu i netaknutu prirodu odlikuje i bogati mikrobiom zemlje odnosno tlo s visokim sadržajem organske tvari. On je važan za održavanje bogate bioraznolikosti biljaka i drveća, ali pomaže i u borbi protiv klimatskih promjena jer apsorbira dio ugljika iz atmosfere. No, prema modernim istraživanjima među kojima je i onaj Rob Knighta, mikrobiologa sa Sveučilišta Kalifornije u San Diegu, mikrobiom tla ima izravan učinak i na naše zdravlje odnosno na naš mikrobiom. Kroz izravan doticaj sa zemljom, mikrobiom tla izravno komunicira s našim stanicama, te obogaćuje naš prirodni mikrobiom koji se nalazi na koži, ustima, crijevima…

 

Brojne studije su ukazale na smanjenu učestalost alergija i astme kada su djeca izložena raznim mikrobima zemlje. Dapače, prljavština može ojačati naš imunološki sustav. A kako djeluje i na mikrobiom crijeva gdje se stvara više od 90 % neurotransmitera, može povoljno djelovati na raspoloženje, nesanicu i općenito na naše emocionalno i mentalno stanje.

 

EARTHING ILI GROUNDING  – PUNJENJE PRIRODNIM ELEKTRICITETOM ZEMLJE

 

Zemlja ujedno ima i svoj elektricitet koji je negativno nabijen i koji se kontinuirano obnavlja sunčevim zračenjem, munjama i toplinom iz svoje jezgre. Možemo ustvari zamisliti Zemlju kao veliku gigantsku bateriju koja podržava život na zemlji. Ako uzmemo u obzir da se modernim načinom života u našem tijelu neprestano stvaraju slobodni radikali koji su pozitivno nabijeni, doticaj sa zemljom, može ih neutralizirati. Slobodni elektroni iz zemlje djeluju poput antioksidansa kada dođu u naše tijelo. Jednostavno rečeno, dolazi do obnavljanja prirodnog obrambenog mehanizma tijela. Ovo ujedno ima snažan energizirajući učinak na cijelo tijelo, djeluje na smanjenje upala i stresa, balansira lučenje kortizola, opušta mišiće i živčani sustav, poboljšava spavanje i cirkadijalni ritam, te cirkulaciju. Ako uzmemo u obzir i kako smo neprestano okruženi valovima neprirodnih elektroničkih zračenja (od mobitela, kućanskih aparata, wi-fija), energija Zemlje nam može pomoći da neutraliziramo njihove negativne efekte.

 

HODAJTE BOSI JER TO JE DOBRO ZA VAŠE ZDRAVLJE

 

I zato, jednom kada se nađete u prirodi ili u našim Camping Plitvicama, skinite obuću i prošećite bosi. Laganom masažom tabana dok hodate, djelovat ćete i na zdravlje unutarnjih organa. Točke na tabanima i dlanovima djeluju poput prekidača koji su meridijanima povezani sa svim našim vitalnim organima u tijelu. Jednaki učinak imat ćete i ako izmasirate dlanove i stopala, po 5 minuta svaki dlan i svako stopalo, pri čemu pritisak mora biti snažan, ali ne prejak. Ako pri tom osjetite bol, moguće da postoje blokade u organu povezanim s tom točkom. Tada možete tu točku pritiskati pulsirajućim ritmom tri do pet minuta što će izazvati anelgetički i antiupalni efekt.

 

Uz sve navedene dobrobiti fenomena zemljinog elementa Plitvičkog kraja, pozivamo vas da saznate koji su ostali razlozi zašto ljetovanje (ili bilo koju drugu vrstu godišnjeg odmora) odabrati baš u našim Camping Plitvicama. Jer ljeto je možda pri kraju, ali putovanja i vrijeme godišnjih odmora sigurno nije. Stoga, vidimo se!

white_camping_plitvice_logo_cmyk
Kontakt Info

Smoljanac 67, Smoljanac 53231 Plitvička Jezera

reception@campingplitvice.hr

restoran@campingplitvice.hr

+385 (0) 53 652 484

OIB: 98881477816

IBAN: HR6924020061500072843

  • 2019. Kamping Udruženje Hrvatske
  • 2021. Najbolji Hrvatski kampovi 2021. godine
  • 2021. Smoljanac - Zahvalnica
  • 2021. Hrvatska zaklada za djecu
  • 2022. Najbolji Hrvatski kampovi 2022. godine

HAMAG-BICRO sudjeluje u provedbi financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda
za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”.
Smoljanac d.o.o.

Copyright © 2022. Sva prava pridržana.

Klikni i nazovi! :) ili klikni na ikonicu za upute.

Smoljanac 67, Smoljanac 53231 Plitvička Jezera | Panorama 360°

Kontaktirajte Nas reception@campingplitvice.hr

Interaktivna mapa kampa

Panorama 360°