Otkrivamo vam tajnu ljekovitosti zraka našeg predjela Plitvička jezera

Loš nasuprot dobrog zraka

Vjerojatno ne trebamo previše isticati lošiju kvalitetu zraka u gradovima i zatvorenim prostorima, jer to već svi znaju. A vjerojatno ste i čuli za „sindrom bolesnih zgrada“. Loš sustav ventilacije, građevni materijal od armiranog betona, klima uređaji, radijatori i zračenje elektronike kojom smo okruženi pogoduju konstantnom padu imuniteta i raspoloženja. Zrak je na ovim mjestima zagađen, suh i ispunjen pozitivnim ionima (ne djeluju pozitivno na nas). Pridodajte tome još prisutnost raznih alergena u zraku i neispravno prsno (plitko) disanje uslijed ubrzanog  (i stresnog) načina života. Ne čudi stoga sve učestalija pojava anksioznosti, neuroza, loše koncentracije, glavobolja, nesanice i problema s dišnim putevima u današnje vrijeme.

Kvaliteta zraka je itekako bitna za kvalitetu življenja. I odmora. Šuma, planine, park, livade, more… na svim tim mjestima osjećamo se bolje, veselije, bezbrižnije i opuštenije. Vjerujemo kako niti u ovom slučaju ne trebamo previše isticati da je zrak kvalitetniji na ovim mjestima… u nastavku čitajte zašto je to tako.

Koja je tajna ljekovitosti dobrog zraka

Jeste li znali da boravkom u šumi (prirodi) ustvari boravimo u njenom prirodnom imunološkom sustavu? Japanski izraz Shinrin Yoku ili šumsko kupanje je metoda o kojoj smo vam već prije pisali.Naime, biljke i drveće izlučuju fitoncide – eterična ulja koja im služe kao pravi antibiotik pomoću kojih se štite od bakterija, gljivica i ostalih štetnih mikroba. Da, čak niti drveće ne voli štetne mikroorganizme. Fitoncidi utječu na povećanje T-limfocita (stanica ubojica) u našem organizmu koje mogu blokirati ili usporiti čak i rast kancerogenih stanica, poboljšavajući time i naš prirodni imunitet.

Osim toga, u prirodi bogatoj drvećem i raslinjem, pokraj jezera i vodopada (opis odgovara našoj lokaciji Camping Plitvica) zrak je posebno nabijen negativnim ionima (da, oni djeluju pozitivno na nas). Tajna ljekovitosti ovog zraka je što negativni ioni svojim nabojem vežu 10 do 80 molekula iona kisika na sebe, koje se potom mogu djelotvorno apsorbirati u krv kroz alveole pluća. Negativni ioni se također vežu uz razne bakterije, viruse i gljivice u zraku te tako spojeni padaju na tlo radi težine. Stoga negativni ioni djelotvorno čiste zrak, pomažu detoksikaciji krvi i tkiva u našem organizmu, saveznici su protiv štetnih slobodnih radikala i uravnotežuju razinu serotonina (hormona sreće). Ne čudi onda što ih se još zove zračnim vitaminima.

Uz sve to, zrak je u navedenim predjelima dodatno nabijen oligoelementima odnosno kemijskim elementima u tragovima koji su bitni za odvijanje reakcija u našem tijelu neophodnih za život. Nadalje, šumski zrak je bogat i terpenima, pogotovo u predjelima gdje raste čempres, jela i bor.

Npr. borneol je terpen koji štiti mozak i živce te pomaže protiv degenerativnih bolesti mozga.

Dobrobiti ljekovitog zraka

Aeroterapija govori upravo o svim tim dobrobitima ljekovitog zraka na određenim lokacijama i liječenju njime. Camping Plitvice nalaze se u općini Plitvička jezera, okruženi planinskim šumovitim dijelovima (bukve, graba, jele) te na međi morske, kontinentalne i planinske klime i vegetacije. Zamislite onda samo koliko je bogat zrak na ovom području sa svim navedenim komponentama.

Boravkom u našem kampu možete osjetiti mnoge dobrobiti kao što je poboljšanje respiratornih problema, smanjenje alergija te upala u zglobovima i mišićima, stresa i kožnih problema, reguliranje krvnog tlaka i rizika od infarkta, hormonalnu ravnotežu (pogotovo žlijezde štitanjače), te jačanje vitalnosti i imuniteta (povećava se stvaranje bijelih krvnih stanica).

Koncentracija negativnih iona na takvim prirodnim šumovitim područjima pokraj jezera ili vodopada može dosegnuti čak 5.000 negativnih iona po cm3. Usporedimo li to s podacima da ih u stambenom prostoru ima stotinjak, dok u poslovnim prostorima do pedesetak, a ljudskom organizmu je za normalno funkcioniranje potrebno 1.000 negativnih iona po cm3 – brojke govore sve. I ono što je najbolje u svemu – zrak je svima dostupan i besplatan!

Inhaliranje pčelinjim proizvodima i vježbe disanja su bonus

Apiterapija je metoda liječenja pčelinjim proizvodima, a jedan od načina je inhalacijom. Udisanjem zraka iz košnice koji je bogat mikro česticama propolisa (još jedan prirodni antibiotik), peludi, matične mliječi (odličan izvor kolagena) i meda (antivirusna, antikancerogena svojstva) pospješuje se kompletna funkcija respiratornog sustava, smanjuju se alergije i iscrpljenost organizma.

Iako je još uvijek rijetkost pronaći ovakvu vrstu terapije u Hrvatskoj, u našim Camping Plitvicama možete pronaći uslugu Medene inhalacije .

Radite li tehnike ispravnog disanja (pranajame) koje uključuju abdominalno disanje trbuhom i dijafragmom (preporučuje se i za krizne situacije poput koronavirusa) možete povećati plućni kapacitet i ispraviti loše plitko (prsno) disanje te unijeti dostatnu količinu kisika u organizam. Pranajame i meditacija ispod drveta potiču dodatno ljekovito djelovanje.

Koliko dugo i koliko često boraviti u prirodi?

Dvosatni boravak u šumi dat će spomenute dobrobiti koje mogu trajati tjedan dana ili nekoliko tjedana. Idealno bi stoga bilo da dva puta mjesečno šećete ili boravite u prirodi, a za dulji boravak i ostvarivanje maksimalnih dobrobiti možete . Psst…samo isključite mobitel (ili ga barem stišajte), riješite se elektronike na nekoliko sati i bolje ćete uroniti u ovaj prirodni svijet bogatstva i izvora vitalnosti.

white_camping_plitvice_logo_cmyk
Kontakt Info

Smoljanac 67, Smoljanac 53231 Plitvička Jezera

reception@campingplitvice.hr

restoran@campingplitvice.hr

+385 (0) 53 652 484

OIB: 98881477816

IBAN: HR6924020061500072843

  • 2019. Kamping Udruženje Hrvatske
  • 2021. Najbolji Hrvatski kampovi 2021. godine
  • 2021. Smoljanac - Zahvalnica
  • 2021. Hrvatska zaklada za djecu
  • 2022. Najbolji Hrvatski kampovi 2022. godine

HAMAG-BICRO sudjeluje u provedbi financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda
za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”.
Smoljanac d.o.o.

Copyright © 2022. Sva prava pridržana.

Klikni i nazovi! :) ili klikni na ikonicu za upute.

Smoljanac 67, Smoljanac 53231 Plitvička Jezera | Panorama 360°

Kontaktirajte Nas reception@campingplitvice.hr

Interaktivna mapa kampa

Panorama 360°