Koliko je bitno odmor shvatiti ozbiljno

Prekomjerno izlaganje stresu, previše stimuliranih podražaja i digitalnih informacija opterećuje naš um i ne ostavlja nam dostatnog vremena za (dobar i kvalitetan) odmor.

Stres je danas uzročnik čak 75% bolesti. Stalno aktivirana simpatička grana autonomnog živčanog sustava, kojeg pokreće neprestana proizvodnja hormona stresa – adrenalina i kortizola, tjera naše tijelo da radi prekovremeno i bude stalno napeto. Radi toga se vremenom može javiti hipertenzija, glavobolja i nesanica, oštećenje hipotalamusa i gubitak pamćenja, opterećenje endokrinog i krvožilnog sustava, depresija, kronični umor, anksioznost, mišićni bolovi, probavni poremećaji i sklonost debljanju te još mnogo toga.

Često se događa da se odmaramo, ali ipak nismo odmoreni.

Odmor je bitno shvatiti ozbiljno jer danas sve češće gubimo taj dragocjeni balans između simpatičkog i parasimpatičkog sustava odnosno između rada i odmora. Često se vraćamo s godišnjeg odmora još umorniji nego smo krenuli na njega. A naveli smo već kamo to sve vodi.

Naučite usporiti!

Vrijeme provedeno u prirodi pomoći će nam da usporimo na životnu brzinu koja nam prirodnije odgovara. I dok stručnjaci govore kako ljudi u 21. stoljeću provode 87% svog života u zatvorenim prostorima, razne studije potvrđuju da kontakt s vanjskim prirodnim okruženjem ima značajne dobrobiti na naše zdravlje. Kada ste u prirodi, bilo na godišnjem odmoru ili vikend odmoru, naučite promatrati prirodu oko sebe, koristiti svoja osjetila kako biste upili trenutke oko sebe i svakako se ištekajte iz tehnologije. Digitalan detoks usporit će i dotok silnih informacija koje svakodnevno bombardiraju naš um i osjetila. Baš poput dubokog disanja, usporavanje će djelovati smirujuće na naš prenadraženi živčani sustav.

Zašto je bitno kvalitetno se odmoriti?

Tijelu i umu je potreban kvalitetan odmor, a aktiviranjem parasimpatičke grane živčanog sustava tijelo dobiva mogućnost da se obnovi, revitalizira i oslobodi od toksina. Krvotok se preusmjerava kroz probavni sustav i druge nemišićne organe i tek tada relaksacija i opuštanje mogu nastupiti. A kada smo opušteni, disanje postaje duboko i smireno (vrijedi i obrnuto) što znači da tijelo tada može primiti veću količinu kisika koji je važan za sve funkcije u tijelu.

Šetnjom u prirodi, na svježem zraku i dnevnom sunčevom svjetlu (koje potiče lučenje hormona sreće) te dišući punim plućima utječemo na aktiviranje parasimpatičkog živčanog sustava za čak 56 %, kažu stručnjaci. A prema istraživanju Europskog kardiološkog društva, oni koji svakodnevno šeću barem 25 minuta produljuju svoj život za tri godine. Svakako kada naučimo usporiti i krenemo se opuštati, povećat će se imunitet i poboljšati kognitivne funkcije, past će razina kortizola kao i općenito aktivnost simpatičkog živčanog sustava, smanjit će se krvni tlak i otkucaji srca.

Japanska metoda odmora

Japanska filozofija opuštanja Shinrin Yoku što znači šumsko kupanje podučava o punjenju pomoću energije šume i prirodnog okruženja. Osim što šetnja šumom poboljšava imunitet, daje mnoge dobrobiti upravo zbog udisanja fitotonida – antimikrobnih biljnih spojeva koje drveće ispušta kako bi se štitilo od bakterija, gljivica i insekata. Camping Plitvice i blizina Nacionalnog parka Plitvičkih jezera pružaju upravo takvo prirodno okruženje koje će vas opustiti, napuniti energijom i šumski okupati.

Shvatite stoga odmor vrlo ozbiljno te se na ne tako ozbiljan način opustite i vratite s godišnjeg odmora zaista odmoreni.

white_camping_plitvice_logo_cmyk
Kontakt Info

Smoljanac 67, Smoljanac 53231 Plitvička Jezera

reception@campingplitvice.hr

restoran@campingplitvice.hr

+385 (0) 53 652 484

OIB: 98881477816

IBAN: HR6924020061500072843

  • 2019. Kamping Udruženje Hrvatske
  • 2021. Najbolji Hrvatski kampovi 2021. godine
  • 2021. Smoljanac - Zahvalnica
  • 2021. Hrvatska zaklada za djecu
  • 2022. Najbolji Hrvatski kampovi 2022. godine

HAMAG-BICRO sudjeluje u provedbi financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda
za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”.
Smoljanac d.o.o.

Copyright © 2022. Sva prava pridržana.

Klikni i nazovi! :) ili klikni na ikonicu za upute.

Smoljanac 67, Smoljanac 53231 Plitvička Jezera | Panorama 360°

Kontaktirajte Nas reception@campingplitvice.hr

Interaktivna mapa kampa

Panorama 360°