Camping Plitvice smješteni su u središnjoj Hrvatskoj, točnije u naselju Smoljanac koje je dio Općine Plitvička jezera i Ličko-senjske županije. U blizini se s istočne strane nalazi državna granica Bosne i Hercegovine. Mogli bismo reći da boravkom u našem kampu, boravite u samom srcu Hrvatske.

Na površini od 470,79 km² živi malo manje od pet tisuća stanovnika, a sam kraj je okružen planinskim dijelovima. Sa zapadne strane proteže se Mala Kapela (znana kao Gvozd), a s istočne Plješivica (znana kao Vražji vrt koji je poslužio u obrani od turskih napada) s najvišim vrhom 1646 m n/m, ujedno najvišim vrhom ovog predjela. Prirodna bogatstva ovog područja čine šarolike životinjske vrste poput ptica, leptira i divljači (srna, vukova, risova, medvjeda) kao i šume (bukva, grab, jela).
Strateški pozicionirane Camping Plitvice nalaze se na jednakoj udaljenosti od sat vremena vožnje automobilom prema Gospiću s južne strane (69 km) ili Karlovcu sa sjeverne strane (78,5 km). Jedinstveno iskustvo kontrasta u čak tri različite klimatske i vegetativne promjene čini neposredna blizina mora, te kontinentalne i mediteranske klime, iako je područje pretežito planinske klime.

Za više informacija posjetite link:
https://www.discoverplitvice.com/hr/planiranje/
https://www.lika-destination.hr/

Općine Plitvička jezera
Rijeka Korana

Zanimljivosti

Rijeka Korana ima izvor u Plitvičkim jezerima, a ušće u rijeci Kupi (prema sjeveru Hrvatske). Dugačka je 134,2 km.
Osim Korane, u blizini se još nalaze rijeka Una (istočna strana) i Gacka (zapadna strane općine) kojima možete ploviti kayakom. Pogledajte ponudu naših partnera za više informacija o aktivnostima.
Vjerojatno najpoznatiji simbol Like je lička kapa, prepoznatljive crvene boje, ukrašene crnim motivima i crnim kitama (resama).
Poznate osobe porijeklom iz Općine Plitvička jezera su liječnik Andrija Štampar (1888. – 1958.), glumci Rade Šerbedžija i Đorđe Rapajić (Nosonja iz TV- serije Smogovci), te pjevač Vlado Kalember.
Poznate osobe porijeklom iz obližnje okolice su Ban Josip Jelačić koji je uvijek isticao svoje ličke korijene, te art umjetnica i pjevačica Josipa Lisac.

Gastronomija

Gastro ponuda temelji se na kontinentalno planinskom podneblju u kojem prevladavala uzgoj žitarica, bilja, te stoke za proizvodnju mlijeka, mliječnih i mesnih proizvoda.
Tradicionalnu ličku kuhinju koju ćete pronaći u ponudi lokalnih restorana uključuje razne kaše (palentu) od kukuruza, zobi, ječma ili prosa, kiseli kupus ili grah u kombinaciji s mesom, domaći kruh, kiselo ili slatko mlijeko, fine tvrde sireve, pitu krumpiraču, zeljanicu ili policu (lički naziv za krumpir pečen u ljusci), te slastice poput uštipaka, lijevanog tijesta prženog u vrućem ulju i savijače raznih okusa.
Poželite li isprobati bogatu autohtonu ponudu sireva ličkog kraja svakako savjetujemo da posjetite siranu „Runolist“ u Otočcu koja osim kušaone sireva i mogućnosti degustacije kvalitetnih vina ima i edukativnu sobu (hodnik) o procesu proizvodnje sira.
www.sirana-runolist.com.hr

Gastro ponuda
Lokalni proizvodi

Lokalni proizvodi

Ponuda proizvoda lokalnih OPG-ova osim domaćeg mlijeka i velikog izbora sireva među kojima je najpopularniji škripavac te raznih mesnatih proizvoda, uključuje domaći med (pretežito livadni, a najljekovitiji među njima je Medun koji slovi kao kralj svih medova), razne proizvode od voćnih prerađevina poput pekmeza, džemova ili sokova od aronije i kupina, čajeve od koprive, cvjetova bazge ili paprene metvice, samoniklo bilje poput gljiva koje su sušene za čaj ili razna jela, ličke tradicijske kolače poput Plitvičke štrudle, te domaće rakije raznih vrsta (dunjovača, kruškovača, jabukovača, medovača, višnjevac i rogačica) među kojima je najpoznatija Lička šljivovica.

Cijelu ponudu potražite na linku: https://www.lika-destination.hr/lika-quality

Atrakcije

Nacionalni park Plitvička jezera najstariji su i najveći nacionalni park Republike Hrvatske koji je upisan na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. Površinu od gotovo 300 km² čine najvećim djelom šume, manji dio travnjaci, a tek 1 % jezera i slapovi (ukupno 16 kaskadnih jezera povezanih šumećim slapovima) koja čine najljepši dio ovog bisera prirodne baštine.

Baračeve špilje omogućit će vam jedinstveni doživljaj podzemnog svijeta i netaknute prirode velebnih siga koje možete iskusiti kroz 60-minutno stručno vođenje.
https://www.discoverplitvice.com/hr/poi-hr/barac-caves/

Baračeve špilje

Stari grad Drežnik posjetite kako biste doživjeli dašak povijesti datiran čak iz 11. stoljeća kada je Drežnik grad bio vrlo važno obrambeno uporište, dok je danas ostavljen s ostacima gradskih obrambenih zidova i velikim unutarnjim tornjem.
http://www.plitvickedoline.hr/info/rakovica-plitvicke-doline/atrakcije/stari-grad-dreznik/
Na ranchu „Dolina Jelena“ obitelji Bićanić moći ćete se družiti s običnim i jelenom lopatarom.
https://www.discoverplitvice.com/hr/poi-hr/ranch-deer-valley-famly-farm-bicanic/
Pilana i mlinska vodenica Špoljarić u selu Korana jedina je od ukupno pet mlinova smještenih uz rijeku Koranu koja radi i danas, te snagom vode melje žito i pili drva. Izgrađena je u 19. stoljeću, a tijekom vremena obnavljana.
https://www.discoverplitvice.com/hr/poi-hr/spoljaric-sawmill-village-korana/

Astronomsko društvo Korenica posjetite za uživanje u nebeskim ljepotama.
https://www.discoverplitvice.com/hr/poi-hr/korenica-astronomical-association/

Memorijalni centar “Nikola Tesla” koje se nalazi izvan Općine Plitvička jezera, točnije u Smiljanu, i dalje vam je blizu i vrijedno posjete kako biste svjedočili djelima ovog briljantnog znanstvenika i izumitelja električne struje.

Astronomsko društvo Korenica
Željava
Vojni podzemni aerodrom i kompleks Željava građen je 1960. godina za vrijeme Yugoslavije. Izgrađen u potpunoj tajnosti bio je jedan od 2 dežurna vojna aerodroma u Yugi. Građen je za vrijeme Hladnog rata kada je vladala velika bojazan od napada atomskim oružjem. Strateški pozicioniran služio je za obranu i zračni nadzor teritorija, ali i mjesto koje je skriveno od radarskih pogleda sa Zapada! Na samom ulazu u bazu nalazi se avion Douglas. Avion je orginalno služio za prijevoz i desant padobranaca, a Tito ga je dobio kao poklon po završetku II. Svjetskog rata. Avioni Douglas i danas se koriste u Africi za prijevoz robe. Prema kazivanjima poznavatelja aviona, ovaj avion je izvrsno napravljen i uz jednostavnu mehaniku ima svoju svrhu i nakon 70 godina! Avion na samom ulazu u Željavu bio je u potpunosti očuvan do povlačenja JNA iz baze. Vrlo je popularno mjesto zaustavljanja jer fotke ispred aviona su impresivne. Također može se razgledati unutrašnjost aviona ali i sjesti u pilotsku kabinu kako bi napravili savršeni selfie. Kasarne i piste nalaze se u podnožju planine Plješivica. Samo ime Aerodrom Željava dobiva zbog blizine istoimenog sela Željava. Da bi se pristupilo u područje kompleksa potrebno je proći kroz selo Željava. Za potrebe izgradnje žitelji su iseljeni iz pojedinih kuća i obližnjih sela i nastanjeni su u Ličko Petrovo Selo ili u Grad Bihać. Zanimljivo je da se između ulaza u tunel broj 2 i tunel broj 3 nalazi groblje koje su osnovali stanovnici koji su živjeli u selima prije dolaska aerodroma.
white_camping_plitvice_logo_cmyk
Kontakt Info

Smoljanac 67, Smoljanac 53231 Plitvička Jezera

reception@campingplitvice.hr

restoran@campingplitvice.hr

+385 (0) 53 652 484

OIB: 98881477816

IBAN: HR6924020061500072843

  • 2019. Kamping Udruženje Hrvatske
  • 2021. Najbolji Hrvatski kampovi 2021. godine
  • 2021. Smoljanac - Zahvalnica
  • 2021. Hrvatska zaklada za djecu
  • 2022. Najbolji Hrvatski kampovi 2022. godine

HAMAG-BICRO sudjeluje u provedbi financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda
za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”.
Smoljanac d.o.o.

Copyright © 2022. Sva prava pridržana.

Klikni i nazovi! :) ili klikni na ikonicu za upute.

Smoljanac 67, Smoljanac 53231 Plitvička Jezera | Panorama 360°

Kontaktirajte Nas reception@campingplitvice.hr

Interaktivna mapa kampa

Panorama 360°