campingplitvice

Voda je važna za sva živa bića

Osim što pomaže izbacivanju toksina iz tijela, tjelesnim funkcijama (mozak, mišići, pluća i krv sadrže ju u velikom djelu) te ublažava umor i povećava energiju, kroz povijest joj se pripisivala i duhovna dimenzija pročišćenja, zaštite i ozdravljenja. Voda čini oko 70 % našeg organizma, ali isto toliko i planeta, a nalazi se u svim stanicama svih živih bića. Definitivno nas fenomen vode općenito, ne samo Plitvičkog kraja, fascinira stoljećima, samim time što je jedan od najvažnijih elemenata na Zemlji.

Zašto zvukovi i prizori vode djeluju na nas iscjeljujuće?

Voda čini mnogo više za nas nego što nas samo hidratizira. Mnogi naučnici ističu dobrobiti vode u raznim oblicima terapija kao što je npr.hidroterapija, te kao pomoć u liječenju ili ublažavanju simptoma PTSP-a, ovisnosti, anksioznosti, raznih poremećaja i još mnogo toga. Provođenje vremena u blizini vode može poboljšati raspoloženje i ponovno nas povezati s prirodom. Naime, boravak uz vodu može potaknuti mozak na oslobađanje neurokemikalija koje potiču dobar osjećaj (dopamin i oksitocin). Ove kemikalije povećavaju protok krvi u mozgu i srcu što izaziva opuštanje, te automatski i niži broj otkucaja srca i disanja.

Nije stoga čudno da se toliko hotela i ljetovališta nalazi upravo pokraj vode. A to je vjerojatno i jedan od razloga zašto su Havaji rangirani kao jedna od sretnijih država.

Sjetite se samo osjećaja nakon ljetnih godišnjih odmora koje provodite na moru. Morska voda bogata je mineralima bitnim za naše zdravlje, kao što je jod i magnezij, a morski zrak je nabijen negativnim ionima koji obogaćuju krv kisikom te pomažu detoksikaciji organizma. Baš poput čistog zraka kojeg možete pronaći i u našem predjelu Plitvičkih jezera 

Zrak nabijen negativnim ionima jednako je tako prisutan u šumskom kraju, pogotovo onom koje je bogato vodenim tokovima. Za jedan takav kraj svi znamo! Da negativni ioni povećavaju protok kisika do mozga što rezultira većom mentalnom energijom, govori i dr. Pierce J. Howard, autor knjige „The Owners Manual for the Brain: Everyday Applications from Mind Brain Research“ i direktor istraživanja u Centru za primijenjene kognitivne znanosti u Charlotteu, NC.

Osim toga, mnogi stručnjaci smatraju da šumovi prirodnih vodenih tokova i slapova pružaju umirujuće prizore i zvukove koji pomažu da se opustimo i oslobodimo stresa. To što su Camping Plitvice udaljene samo 3 km od Nacionalnog parka „Plitvička jezera“, svjetski poznatog bisera i šumskog kraja bogatog vodenim tokovima, govori da ćete kod nas naći čistu vodu i zrak. U današnje vrijeme, više nego ikad, svima je potreban iscjeljujući učinak koji voda pruža na duh, um i tijelo.

Zdravstvene prednosti boravka u blizini vode

 • Udišete svjež i čist zrak nabijen negativnim ionima,
 • jačate imunološki sustav,
 • bolje spavate,
 • povećava se broj bijelih krvnih stanica,
 • potiče se osjećaj sreće,
 • lakše se opuštate,
 • potičete bolju kvalitetu života.

Fenomen vode Plitvičkog kraja

Neki smatraju da ime „Plitvičkih jezera“ potječe od riječi plitvice ili pličine što znači plitki bazeni, dok drugi govore kako potječe od rijeke Plitvica. No, čak je pet rijeka zaslužno za vodu Plitvičkih jezera, a to su Korana (koja ima tamo ušće), Plitvica, Riječica, Bijela i Crna. Ne zaboravimo i manje potoke, pa zatim poznata jezera od kojih je 16 imenovanih te još puno manjih neimenovanih, 140 slapova, kao i podzemni tokovi odnosno krške rijeke (ponornice). Bez vode ne bi niti bilo jezera, slapova i bujne vegetacije. Bez vode, ne bi bilo Plitvica!

No, fascinacija ne leži samo u fenomenu vode. S obzirom da je to područje krškog kraja kojim dominira vodo-propusni vapnenac, krhka sedra (barijere) osjetljiva na mehanička oštećenja koju čini kalcijev karbonat iz vapnenca u kombinaciji s biljkama, algama, mahovinom i potopljenim drvećem, te nepropusni dolomiti i predio šume koji također akumulira vlagu, sve navedeno od vodenih tokova nastalo je zahvaljujući međusobnoj zavisnosti i igri ovih elemenata, uz promjenjive vremenske uvjete i temperaturu.

Priroda je pravi umjetnik, istinski majstor koji neprestano kreira i iznova stvara. I ta igra nikada ne prestaje, a fenomen Plitvičkog kraja konstantno se mijenja iz jednog godišnjeg razdoblja u drugo.

Iscjeljujuća svojstva slapova

Negativni ioni nastaju ponajviše u prisutnosti gibanja vode, poput rijeka, valova, pa čak i fontana te pljuskova, kada se molekule zraka odvajaju od vode. Prirodno ih inače stvaraju biljke i sunčeva svjetlost. Posjećujete li ili sjedite u podnožju slapova, koncentracija negativnih iona može pozitivno utjecati na metabolizam, imunološki sustav, probavu, krvni tlak, opuštanje i emocionalno stanje.

Liječnici iz Salzburga otkrili su ljekovitu moć slapa Krimml još prije 200 godina. Prema njihovom opisu, prskanje vode koja dolazi iz slapa pomaže u liječenju vanjskih upala i bolova. Osim toga, prirodnjak i izumitelj Viktor Schauberger tvrdio je da je prirodna izvorska voda „živa“ tekućina puna hranjivih tvari, minerala i pozitivnog naboja zahvaljujući njenom kretanju kroz prirodno okruženje (korita rijeka, potoka ili stijena). Pri tom je naglašavao kako ju upravo spiralno kretanje oživljuje, a tako se kreće i sok u drvetu ili krv u žilama. S druge strane, vodu iz vodovoda, opterećenu klorom i florom, smatrao je „neživom“, te da ustvari crpi minerale iz našeg tijela.

Svjetski dan voda

Kako je voda važna za nas i naš planet, tim se povodom obilježava Svjetski dan voda 22. ožujka. Pri tome se svake godine određuju različite teme kojima se želi skrenuti pozornost na trenutne ili buduće izazove povezane s vodom. Još uvijek postoji oko 2,2 milijarde ljudi u svijetu koji nemaju pristup pitkoj vodi, prema izvješću UN-a.

Slavimo život, čuvajmo vodu

Na kraju svega, pozivamo vas da posjetite naš kraj Plitvica  koji obiluje prirodnim čistim vodama i prepustite se ovom prirodnom fenomenu koji će zasigurno napuniti vaše „baterije“. I ne zaboravite –štedite vodu iz slavine, ne zagađujte prirodne tokove vode smećem, i moći ćemo očuvati ovakve prirodne bisere koji nas konstantno nadahnjuju. Jer priroda je takva.

 

white_camping_plitvice_logo_cmyk
Kontakt Info

Smoljanac 67, Smoljanac 53231 Plitvička Jezera

reception@campingplitvice.hr

restoran@campingplitvice.hr

+385 (0) 53 652 484

OIB: 98881477816

IBAN: HR6924020061500072843

 • 2019. Kamping Udruženje Hrvatske
 • 2021. Najbolji Hrvatski kampovi 2021. godine
 • 2021. Smoljanac - Zahvalnica
 • 2021. Hrvatska zaklada za djecu
 • 2022. Najbolji Hrvatski kampovi 2022. godine

HAMAG-BICRO sudjeluje u provedbi financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda
za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”.
Smoljanac d.o.o.

Copyright © 2022. Sva prava pridržana.

Klikni i nazovi! :) ili klikni na ikonicu za upute.

Smoljanac 67, Smoljanac 53231 Plitvička Jezera | Panorama 360°

Kontaktirajte Nas reception@campingplitvice.hr

Interaktivna mapa kampa

Panorama 360°