Učinite nešto za svoje zdravlje i prirodu, isprobajte biciklizam

Uz šetnju i vrijeme provedeno u prirodi, biciklizam postaje sve popularniji oblik rekreacije, sporta, druženja, pa čak i turizma poznat kao cikloturizam. Prvotno osmišljen kao transportno sredstvo koje je i dan danas korisno u mnogim situacijama (pa i tamo gdje automobil nije), biciklizam bi mogao biti rješenje za mnoge posljedice koje uzrokuje današnji sjedilački način života, među kojima je sve više pretilost, sklonost debljanju i dijabetes. Prema izvješću Svjetske Zdravstvene Organizacije iz 2009. godine pitanje općeg zdravlja javnosti je najbolje poboljšati povećanjem fizičke aktivnosti, a upravo je biciklizam odgovor na to. Nije stoga čudno što se kao disciplina prakticira i u službenom programu Olimpijskih igara.

Osim što je praktičan, ekonomičan te ekološki prihvatljiv, promovira zdrav način života s mnogim dobrobitima za naše mentalno i fizičko zdravlje, baš poput hodanja samo pet puta učinkovitije. Vozite li se biciklom 25 minuta dnevno umjesto automobilom, smanjit ćete emisiju ugljičnog dioksida za 165 kg u godini dana, ali i općenito potrošnju goriva, stvaranje buke i gužve u prometu. S druge strane vožnja bicikla može produžiti životni vijek i do 14 mjeseci. Ono se baš poput plivanja preporuča osobama svih životnih dobi pa i onih starijih jer ne opterećuje koljena i druge zglobove, a poboljšava rad srca i krvožilnog sustava.

Sve popularniji cikloturizam promovira aktivno putovanje, posjet prirodnim ljepotama i kulturnim atrakcijama nekog mjesta, i to sve biciklom. Vozeći bicikl ipak bolje upoznajete znamenitosti neke zemlje nego kad idete automobilom, imate više slobode kretanja (i parkiranja), a opet štedite vrijeme i energiju koje biste utrošili na hodanje. Uz to, prema procjenama turisti koji se voze biciklom tzv. cikloturisti potroše u prosjeku 30% više od ostalih turista. Pa se tako, baš kao i kod kampiranja (https://campingplitvice.hr/slavimo-mjesec-kampiranja/), sve manje pridjeva poput jeftino, hipsterski i slično veže uz ovu vrste aktivnosti. Dapače, smatra se da su osobe koje prakticiraju ovaj oblik aktivnosti dobre platežne moći, educirani i vole druženja u grupi. Stoga je uz razne vrste biciklizma (sportski, sportsko-rekreacijski, brdski, cestovni, ciklokros, trial, artistički…) danas sve više omiljen i obiteljski biciklizam.

U Europi, posebno u zemljama kao što je Francuska, Nizozemska, Danska i Njemačka bicikli se koriste kao glavni način prijevoza, pogotovo do posla i škole. Čak 41 milijun Europljana koristi bicikle, dok u cijelom svijetu ta brojka premašuje 1 bilijun korisnika, među kojima je najviše onih iz Kine i Japana. U posljednje vrijeme ovaj broj se vjerojatno i povećao s obzirom da u kriznim situacijama poput trenutne covid-19 pandemije bicikli predstavljaju praktičan i siguran način prijevoza koji istovremeno djeluje pozitivno na zdravlje biciklista. U New Yorku se tako već početkom ožujka udvostručio broj putovanja biciklom po gradu.

Bicikliranje poboljšava fizičko zdravlje, ponajviše cirkulaciju i rad srca, a radi većeg dotoka kisika u mozak poboljšava se pamćenje (već nakon 30 minuta vožnje) te aktivira više skupina mišića i dolazi do bržeg gubitka neželjenih kilograma. Osim toga, poboljšava se i mentalno zdravlje te bolje raspoloženje radi povećanog lučenja endorfina, hormona sreće i ugode.

Ekološki trend današnjice postaju sve više električni bicikli. Isti su kao klasični bicikli s dodatkom  baterije koja se puni strujom te električnog motora koji se pokreće pedaliranjem, pa ustvari tzv. e-bicikli pomažu u lakšem bicikliranju i prelasku većih udaljenosti s manje umaranja.

U ponudi Kamping Plitvica pronaći ćete uslugu najma e-bicikala, a moramo vam reći i da je okolica vrlo popularna među ljubiteljima vožnje bicikla. Savjetujemo vam stoga da isprobate biciklizam kako biste učinili puno za svoje zdravlje i prirodu.

white_camping_plitvice_logo_cmyk
Kontakt Info

Smoljanac 67, Smoljanac 53231 Plitvička Jezera

reception@campingplitvice.hr

restoran@campingplitvice.hr

+385 (0) 53 652 484

OIB: 98881477816

IBAN: HR6924020061500072843

  • 2019. Kamping Udruženje Hrvatske
  • 2021. Najbolji Hrvatski kampovi 2021. godine
  • 2021. Smoljanac - Zahvalnica
  • 2021. Hrvatska zaklada za djecu
  • 2022. Najbolji Hrvatski kampovi 2022. godine

HAMAG-BICRO sudjeluje u provedbi financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda
za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”.
Smoljanac d.o.o.

Copyright © 2022. Sva prava pridržana.

Klikni i nazovi! :) ili klikni na ikonicu za upute.

Smoljanac 67, Smoljanac 53231 Plitvička Jezera | Panorama 360°

Kontaktirajte Nas reception@campingplitvice.hr

Interaktivna mapa kampa

Panorama 360°