fbpx

Kampirajte – zdravo je!

Istraživanja potvrđuju da boravak na otvorenom doprinosi mentalnom zdravlju

Kao što to svi kamperi dobro znaju, nakon boravka na otvorenom osjećamo se opuštenije, mirnije i zadovoljnije. Iako je svim ljubiteljima aktivnosti u prirodi to sasvim jasno, postoje i konkretni dokazi za takve tvrdnje – istraživanja koja to potvrđuju.

Gledano na svjetskoj razini, čak jedna od sedam osoba pati od neke vrste mentalnog poremećaja. Stres, depresija i anksioznost za mnoge ljude su svakodnevica, a nemogućnost da se nose s takvim problemima stvara osjećaj nemoći i beznađa. Ipak, čini se da je rješenje mnogo jednostavnije i dostupnije nego što se čini – izađite van!

Dokazana je povezanost između boravka na otvorenom i smanjenja anksioznosti, depresije, nesanice, glavobolje i loše probave. Praćenjem mišićne napetosti, krvnog tlaka i moždanih aktivnosti, primijećeno je da razina stresa pada već u prvim minutama boravka u prirodi.

Hormoni ne lažu – razine endorfina i dopamina znatno rastu u prirodnom okruženju izazivajući u nama osjećaj sreće i zadovoljstva. Također, boravak u prirodi pozitivno utječe na pažnju i koncentraciju, a simptomi ADHD-a se smanjuju. Problemi sa spavanjem se stabiliziraju nakon samo dva sata šetnje u prirodi, a poboljšanju sna doprinosi i izloženost prirodnoj izmjeni dana i noći.

Jedno zanimljivo istraživanje pokazuje i da redovit boravak u prirodi utječe na našu sposobnost da brinemo za druge ljude pa postajemo brižniji i pozitivni prema drugima.

Sve u svemu, čak i povremeni boravak u prirodi, kao što su redovite šetnje, pecanje ili druge sportske aktivnosti na otvorenom mnogo će pridonijeti našem mentalnom zdravlju, a zamislite koliko tek možemo učiniti provodeći više dana okruženi zelenilom i spavajući u prirodnom okruženju.

Zaključak se nameće sam – kampiranje je učinkovit lijek, a i prevencija mentalnih poremećaja.

Stoga, ako želite biti zadovoljni, ispunjeni te povezani s prirodom i jedni s drugima – kampirajte!

Istraživanja:

https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2458-13-407

https://www.researchgate.net/publication/270448533_Examining_Group_Walks_in_Nature_and_Multiple_Aspects_of_Well-Being_A_Large-Scale_Study

https://www.dec.ny.gov/lands/90720.html

https://www.researchgate.net/publication/249624329_Coping_with_ADD_The_Surprising_Connection_to_Green_Play_Settings

https://academic.oup.com/heapro/article/21/1/45/646436

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17055544

http://selfdeterminationtheory.org/SDT/documents/2009_WeinsteinPrzybylskiRyan_Nature.pdf