Sporo putovanje + brzo punjenje = doživotno iskustvo

Slow travelling + fast charging = lifelong experiencing
(Sporo putovanje + brzo punjenje = doživotno iskustvo)

Namjerno smo ostavili naslov teksta na engleskom jeziku jer smo se htjeli poigrati riječima i doživljajem koji stoji iza njih. Slow travelling pri tome ne označava brzinu (sporog) putovanja, a fast charging ili brzo punjenje je rezultat tog sve popularnijeg načina putovanja koje stavlja kvalitetu iznad kvantitete. Način „sporog“ putovanja stoga brže puni naše baterije jer nismo pod utjecajem stresnog tempa (da što više vidimo u što kraćem roku) i striktnog rasporeda putovanja (koje dodatno stvara napetost i iscrpljuje), pa samim time doživljaji ostaju dulje utisnuti u sjećanju.

Ovo bogato doživotno iskustvo „sporog“ načina življenja proizlazi iz interakcije s lokalnom kulturom i običajima, učenju kuhanja lokalnih jela, ali i uživanju u autentičnoj hrani, te druženju s lokalnim ljudima koji će vam sigurno dati mnoge korisne savjete koji ne pišu niti u jednom turističkom vodiču. Poslije takvih putovanja, možemo se vratiti kući zaista odmoreni i napunjeni. Jer svrha putovanja i jest stjecanje bogatog iskustva, bijeg od rutine i upoznavanje novih autentičnih stvari, ponovno otkrivanje sebe, svojih mogućnosti, snaga i granica, te proširenje horizonata.

Ubrzan način života donosi veliki protok informacija, brzu komunikaciju i tehnologiju, ali i povećan stres, te burn out sindrom koji postaje sve prisutniji i izvan poslovnog svijeta. Usporiti, ne samo fizički već i mentalno, vratiti se prirodnim izvorima oko nas, te uživati u njima je svima potrebno.

Relativno noviji pojam slow movementa nastao je 1980. u Italiji kao odgovor na globalni fast food prehrambeni lanac trgovina koji je otvarao svoju novu podružnicu upravo tamo. Vremenom su se iz slow fooda i slow travella proširile vrijednost i na druge grane življenja, od pojma slow fashion, slow science, slow gardening, slow education, slow ageing.

Sam pojam slow travel predstavlja uživanje u procesu (putovanja), a ne u stizanju na cilj. Ili drugim riječima, manje je više. I ne, nije povezano s brzinom putovanja ili pješačenjem s ruksakom na leđima, dosadnim putovanjem samo za starije, kao niti s ograničavanjem samo na one koji imaju više vremena ili nemaju malu djecu, kao i slični razlozi koji nam mogu pasti na pamet. Vrlo sigurno ste do sada već iskusili slow travel samo što to niste znali. Kada ste imali više vremena za kvalitetno uživanje u nekolicini stvari, bez da jurite po planu i rasporedu, kada ste se klonili gužvi i stresa vrlo često prisutnim na popularnim turističkim mjestima, te izbjegavali striktan plan putovanja, te radije napravili check point-ove kao smjernice, a ostalo prepustili avanturističkom duhu. Ili ga tako probudili. Još ako ste pri tom na kratko pobjegli od tehnologije, onda znate o čemu govorimo.

Slow travel se može iskusiti na razne načine, od ture s degustacijama lokalnih specijaliteta ili vina, kampiranja, krstarenja, biciklističkih tura. Ono vrlo često može biti i jeftinije zbog manjih troškova putovanja, ali ipak luksuzno. Tako i kampiranje dobiva svoju inačicu glamuroznog kampiranja (glamping) kada ste smješteni u luksuznim mobilnim kućicama, baš onim koje možete pronaći u Camping Plitvicama. Uz mogućnost korištenja bazena, ovaj kamp s 5 zvjezdica pruža vrhunski osjećaj odmora u samom srcu prirodnog rezervata. Kampiranje se pogotovo može poistovjetiti sa slow travel trendom jer predstavlja svojevrstan ritual, od pribavljanja svega što je potrebno za kamp do postavljanja istoga. Uz to, jedno od kvaliteta slow travela je i nula utjecaja na okoliš, što znači da ga ostavljamo onakvim kakvim smo ga i našli. Uživanje u prirodnim ljepotama koje vrlo često okružuju mjesto kampiranja na kraju dođe kao nagrada za uložen trud i vrijeme. Nema smisla žuriti dalje odmah nakon jednog dana, već ostati i upiti svu energiju oko sebe.

 

 

white_camping_plitvice_logo_cmyk
Kontakt Info

Smoljanac 67, Smoljanac 53231 Plitvička Jezera

reception@campingplitvice.hr

restoran@campingplitvice.hr

+385 (0) 53 652 484

OIB: 98881477816

IBAN: HR6924020061500072843

  • 2019. Kamping Udruženje Hrvatske
  • 2021. Najbolji Hrvatski kampovi 2021. godine
  • 2021. Smoljanac - Zahvalnica
  • 2021. Hrvatska zaklada za djecu
  • 2022. Najbolji Hrvatski kampovi 2022. godine

HAMAG-BICRO sudjeluje u provedbi financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda
za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”.
Smoljanac d.o.o.

Copyright © 2022. Sva prava pridržana.

Klikni i nazovi! :) ili klikni na ikonicu za upute.

Smoljanac 67, Smoljanac 53231 Plitvička Jezera | Panorama 360°

Kontaktirajte Nas reception@campingplitvice.hr

Interaktivna mapa kampa

Panorama 360°