Slavimo ljubav slaveći ljepotu i čuda prirode

Svakodnevno smo svjedoci mnogih čuda i ljepota prirode. Cvijeće je jedno od njih. Priroda stvara za nas slike neizmjerne ljepote. U mjesecu ljubavi u kojem slavimo ljubav prema samome sebi, majčinu, partnersku, prijateljsku ili bilo koju drugu ljubav, u Camping Plitvicama slavimo i onu prema prirodi i cvijeću. Poklanjanje cvijeća i jest najbolji način za iskazati nekome ljubav i nježnost.

U Japanu postoji umijeće komuniciranja s prenesenim značenjem pomoću cvijeća znano kao hanakatoba, a vuče korijenje iz budističke ideologije u kojoj se pažnja stavlja na male ali bitne životne stvari. Poklanjanjem određenog cvijeća, boje, visine i općeg izgleda šaljemo određenu poruku (čistoće, strasti pa čak i mržnje). Zbog prolaznosti trajanja cvijeća i njegove krhkosti, i sam čin poklanjanja može simbolizirati krhke odnose koje trebamo njegovati zbog njihove prolaznosti.

Slanjem gardenija znači da šaljemo tajnu ljubav, žutih kamelija čežnju, a ako bi odgovor dobiven u obliku cvijeća bio buket tulipana znači da je ljubav jednostrana (na žalost), narančastih ljiljana bi označavao mržnju, dok bi crvenih ruža iskazivao ljubav i lijepe osjećaje. Grana trešnjinog cvijeta označava simbol nježnosti i prolaznosti. Bijeli lotos koji raste u mulju označava čistoću, savršenstvo i spiritualnost. Ljubičice predstavljaju iskrenost i predanost, pa poruka poslana njima znači da je istinska.

No, postoji još jedna biljka zaljubljenih, a koju možete pronaći i u Nacionalnom parku Plitvičkih jezera , nadomak naših Camping Plitvica. U parku je ima čak 60 vrsta od ukupno 150 poznatih u Hrvatskoj te 30.000 u svijetu. Elegantna baš poput ruže i egzotična poput lotusa, orhideja je kraljica cvijeća te simbol ljubavi, romantike i ljepote. Poznata vanilija je na primjer jedna od vrsti orhideje, poznata i zbog svoje skupocjenosti. Razlog tome je što njen cvijet cvjeta jednom godišnjem u vrlo kratkom periodu i s kratkom mogućnosti za oprašivanje, a nakon toga se tek nakon 9 mjeseci dozrijevanja ploda pretvara u mahunu koju poznajemo u kulinarstvu.

Kako orhideje dolaze u lončanici, njenim poklanjanjem šaljete i poruku ekološke osviještenosti. Radije poklonite cvijeće u tegli nego odrezano kratkog vijeka trajanja. I time šaljete određenu poruku. Ako još uz to znamo da biljke proizvode više kisika nego što ga koriste (te apsorbiraju ugljični dioksid), znajte da orhideji nije potrebno toliko sunčeve svjetlosti kako bi mogla fotosintezom proizvesti dragocjen kisik. Dobro ju je stoga držati u spavaćoj sobi jer potiče dobar protok zraka i omogućuje bolje spavanje.

Orhideje i nije tako teško uzgojiti. Potvrđuje to podatak njene velike rasprostranjenosti od jugoistočne Azije, Amerike pa do Australije, kao i puno različitih vrsta, veličina (najveća orhideja znana kao „tigrova“ ima 3 m visine i 10 000 cvjetova) te načina rasta (može rasti na drveću, pukotinama grana, iznad ili u razini tla). Iako joj je najpogodnija temperatura između 10 i 30 °C, pronašli su je čak i na području Anda (koja su noću okovana snijegom, a ujutro okupana sunčevim zrakama). Orhideja se smatra i moćnim afrodizijakom (točnije njeni gomolji).

Kako je korijen najbitniji dio orhideje, održava se potapanjem cijele biljke u vodi (kišnice ili odstajale) na 30 minuta nakon čega se treba dobro posušiti. Korijenu je potrebno omogućiti i dovoljno prozračnosti pa je dobro da tegla u kojoj držite orhideju ima rupice. I listovi vole vlažnost koje im možete omogućiti njihovim špricanjem.

Ljubav ne slavimo samo jedan dan, već cijelu godinu. Ako ste poželjeli da Valentinovo ne traje samo jedan dan, mi vam to možemo omogućiti romantičnim gatewayom u našim Camping Plitvicama kad god poželite.

A kako orhideje cvjetaju od ožujka do studenog, predlažemo da čim proljeće zakuca na vrata posjetite Nacionalni park Plitvička jezera i uživate u njihovim ljepotama te svratite do našeg kampa okruženog mnogim čudima prirode i biološke raznolikosti i rezervirate smještaj u luksuznim mobilnim kućicama za potpuni romantični ugođaj.

Što bi život bio bez ljubavi, prirode ili cvijeća!

white_camping_plitvice_logo_cmyk
Kontakt Info

Smoljanac 67, Smoljanac 53231 Plitvička Jezera

reception@campingplitvice.hr

restoran@campingplitvice.hr

+385 (0) 53 652 484

OIB: 98881477816

IBAN: HR6924020061500072843

  • 2019. Kamping Udruženje Hrvatske
  • 2021. Najbolji Hrvatski kampovi 2021. godine
  • 2021. Smoljanac - Zahvalnica
  • 2021. Hrvatska zaklada za djecu
  • 2022. Najbolji Hrvatski kampovi 2022. godine

HAMAG-BICRO sudjeluje u provedbi financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda
za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”.
Smoljanac d.o.o.

Copyright © 2022. Sva prava pridržana.

Klikni i nazovi! :) ili klikni na ikonicu za upute.

Smoljanac 67, Smoljanac 53231 Plitvička Jezera | Panorama 360°

Kontaktirajte Nas reception@campingplitvice.hr

Interaktivna mapa kampa

Panorama 360°