Rješenje je u prirodi!

Poruka je ovogodišnjeg međunarodnog dana biološke raznolikosti i dana zaštite prirode koji se obilježava svakog 22. svibnja u cijelom svijetu.

Idealna je ovo prilika da se podsjetimo i slavimo biološku raznolikost, od životinjskog i biljnog svijeta, ekosustava, mikroorganizma, kao i naravno ljudi, u jednom suživotu, učenju jedni od drugih i međusobnom podržavanju.

Šuma, priroda, voda dokazano nas pune izvorima energije. Bez tog zdravog i vibrirajućeg ekosustava, i unatoč svom tehnološkom napretku, posljedice bismo osjetili odmah na vlastitom zdravlju. Zaključujemo stoga sasvim logično, rješenje je u prirodi!

Hrvatska krije u svojim bogatim izvorima ekosustava i mnoge zaštićene ili ugrožene vrste životinja (smeđi medvjed, orao štekavac, orao kliktaš, crna roda, bjeloglavi sup), te biljaka (runolist, gospina papučica, biokovsko zvonce, velebitska degenija), kao i čistog mora s velikim brojem endema.

Ukupan broj biološki raznolikih vrsta u svijetu varira negdje između 10 i 30 milijuna, ali svake godine čak 40.000 vrsta nestaje, što naposljetku utječe na ekološku ravnotežu i stabilnost.

Unesco je stoga zaštitio mnoge prirodne fenomene, poput onog u Nacionalnom parku Plitvičkih jezera, samo 3 km od Camping Plitvica, kako bi sačuvao magiju i ljepotu u kojoj svatko može uživati.

Plitvička jezera su najstariji i najveći park u Hrvatskoj, a ove godine slave 71 godinu postojanja. Najbolji su primjer suživota raznih vrsta životinjskog i biljnog svijeta, ali i ljepote u svakodnevnim promjenama. Na površini nešto manjoj od 300 km², od čega čak dvije trećine Parka čini šuma, a tek 1% voda, na Plitvičkim jezerima živi 1200 biljnih vrsta, te mnoge životinjske vrste poput smeđeg medvjedavukarisa, mnogobrojnih vrsta djetlića, šumskih sova. Čak 16 jezera i mnogobrojnih slapova, rijeka, jama, špilja, stijena, kao i kombinacija mediteranske morske klime s planinskom Velebitskom klimom pravi su primjer suživota bogate bioraznolikosti.

Camping Plitvice se također ponosi bogatom hortikulturom, okruženi zelenilom i mirisima prirode, svježim čistim zrakom, u pet friendly okruženju. Uz zajednička druženja i spavanje pod vedrim nebom, ima li boljeg načina nego proslaviti ovaj dan bioraznolikosti upravo kampiranjem. Jer bit kampiranja i je zbližavanje s prirodom.

 

white_camping_plitvice_logo_cmyk
Kontakt Info

Smoljanac 67, Smoljanac 53231 Plitvička Jezera

reception@campingplitvice.hr

restoran@campingplitvice.hr

+385 (0) 53 652 484

OIB: 98881477816

IBAN: HR6924020061500072843

  • 2019. Kamping Udruženje Hrvatske
  • 2021. Najbolji Hrvatski kampovi 2021. godine
  • 2021. Smoljanac - Zahvalnica
  • 2021. Hrvatska zaklada za djecu
  • 2022. Najbolji Hrvatski kampovi 2022. godine

HAMAG-BICRO sudjeluje u provedbi financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda
za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”.
Smoljanac d.o.o.

Copyright © 2022. Sva prava pridržana.

Klikni i nazovi! :) ili klikni na ikonicu za upute.

Smoljanac 67, Smoljanac 53231 Plitvička Jezera | Panorama 360°

Kontaktirajte Nas reception@campingplitvice.hr

Interaktivna mapa kampa

Panorama 360°