fbpx

Mjesec dana bez plastike potiče nas na usvajanje ekoloških navika

Spremate se na izlet u prirodu, možda baš u Nacionalni park Plitvička jezera, ili na avanturističko planinarenje u gorje ili jednostavno krećete na put kamo god vas srce navede. Pri tome ste spremili svoj omiljeni sendvič za po putu, neizostavne grickalice, možda (putem) kupite sok ili vodu i sve lijepo spremite u vrećicu. I tako dok uživate u svom zasluženom (godišnjem) odmoru, gdje god se nalazili, nemojte zaboraviti (p)ostati ekološki svjesni i reciklirati otpad, ponajviše onaj plastični.

Osnovno pravilo putovanja glasi da mjesto iza sebe ostavite onakvim kakvim ste ga našli!

A kako se srpanj slavi kao mjesec bez (jednokratne) plastike u cijelom svijetu, prilika je to da usvojimo ekološke navike i smanjimo plastični otisak. Time ne samo da pomažemo prirodi da sačuva svoju ljepotu, već i svom zdravlju. Jer znajte, ako vodu za piti držite u običnim plastičnim bocama, ona ima promijenjen sastav zbog štetnih tvari iz plastike koju otpušta, poput BPA (Bisfenol A) sastojka. Razni kozmetički proizvodi poput krema i emulzija za tijelo u svom sastavu sadrže štetne sintetičke polimere (plastiku), poput ftalata. Oni uzroku probleme poput hormonalne neravnoteže, reproduktivnih problema i neplodnosti, narušen imunitet, dijabetes ili rak.

Pa tako, mjesec dana bez plastike, po našem mišljenju, sasvim je dovoljno za male (a velike) promjene i pozitivan utjecaj na okoliš i zdravlje.

Kako se godišnje proizvodi oko tisuću milijardi plastičnih vrećica od kojih se samo 1% reciklira (jer je neisplativo, a uz to i štetno), Europska Unija donijela je zakon da se do 2021. godine zabrani upotreba jednokratne plastike. Plastiku možete zamijeniti materijalima koji su dugotrajniji, mogu se reciklirati ili još bolje bio-razgraditi. Ako ništa drugo, možete samo smanjiti njenu upotrebu, pa tako više sličnih proizvoda zamijeniti jednim univerzalnim sredstvom, bilo da se ono koristi u kupaoni, kuhinji ili šopingu.

Kada se drugi puta spremate za put, donosimo vam prijedloge kako koristiti što manje plastike:

  1. Vodu za piti držite u staklenim bocama, laganijim BPA-free plastičnim ili od nehrđajućeg čelika.
  2. Jednokratne plastične vrećice zamijenite platnenim, ujedno i dugotrajnijim.
  3. Posude i plastične folije zamijenite onima od nehrđajućeg čelika ili silikona, poput metalnih kutija za ručak. Silikonske posude su ujedno otporne na toplinu pa možete u njima i kuhati. A svoj omiljeni sendvič za van možete ponijeti u omotu od pčelinjeg voska ili silikonskoj vrećici koja je 100% bez plastike, nepropusna i za višekratnu upotrebu.
  4. Plastične tanjure i pribor za jelo zamijenite metalnim (od nehrđajućeg čelika) ili od bambusa. Odlična alternativa plastičnim slamkama su one od metala, stakla ili bambusa.
  5. Čaše za piti kavu ili tople napitke zamijenite termosicama jer čak i papirnate često imaju plastiku u svom sastavu.
  6. Prosječan jednokratni sanitarni ubrus sadrži oko dva grama plastike, kao i „vlažne maramice“ pa ih radije zamijenite platnenim.
  7. Sredstva za pranje suđa, šampone za kosu i slične proizvode zamijenite onima u krutom ili praškastom obliku jer time smanjujete plastičnu ambalažu.
  8. Ostale proizvode koje biste mogli koristiti na putovanju poput žvakaćih guma ili (filtera) cigareta zamijenite ekološkim alternativna, a probajte ih čak izbaciti iz upotrebe J.

Pridružite se ovaj mjesec globalnom pokretu „Plastic free July“ te zajedno proširimo svijest o izbacivanju jednokratne plastike iz upotrebe. Krenite usvajati ili uvoditi ekološke navike*, recite prijatelju ili podijelite ovaj članak. Prvi korak uvijek počinje od nas samih. Pa krenimo!

* https://campingplitvice.hr/svjetski-je-dan-zastite-okolisa/