fbpx
restoranplitvice

Lička jela koja svakako morate probati ako dođete u Liku (ili kod nas)

Škripavac, basa, polica, medun, dželadija, žmare, presnac, cicvara, masnica, kalje… vjerojatno vam nisu baš poznati ovi nazivi?! A ako spomenemo šljivovicu, puru, zeljanicu, uštipke, štrudlu… vjerojatno vam nešto od navedenog „zazvuči“. Možda bi vam još više zazvučala štrudla s jabukama, orasima, makom, sirom i trešnjama, slane štrudle punjenje sirom, špinatom ili medvjeđim lukom, pita krumpirača, sušeno meso na dimu kao što je lički pršut, bravetina, veprovina, kulen, te uz dodatak kruha ispod peke, sve skupa potkrijepljeno čašicom kruškovače, jabukovače, višnjevca, rogačice ili dunjovače…A možda bi vam se i probudila glad jer ste već isprobali neka od navedenih jela, i već znate koliko su dobri!

Ovo su sve tradicionalna lička jela koja morate svakako (ponovno) probati ako dođete u Liku ili naše Camping plitvice. Naš restoran je dobro poznat po delicijama ličkog kraja, ali i spoju tradicije s modernim pristupom. Svjedoče tome i mnogi zadovoljni gosti koji nam se stalno vraćaju. Među njima je i poznata američka novinarka, producentica i dobitnica dvije Emmy nagrade Ashley Colburn. Ashley je uživala je u kuhinji našeg restorana i rekla da će se svakako ponovno vratiti. Ništa ne spaja ljude tako dobro kao dobra hrana i lokalno iskustvo.

A lokalno iskustvo možete najbolje steći isprobavanjem navedenih specijaliteta ličke kuhinje, tipičnim za ovo kontinentalno planinsko podneblje te bogato samoniklim biljem. A čak četvrtina samoniklog bilja je ljekovito, radi čega je poznata i kvaliteta mesa od stoke koja pase u tim predjelima. Iako zanimljivih naziva za koje možda niste čuli, sigurno ste neka već probali. Na primjer, polica je naziv za lički krumpir presječen na pola i pečen u ljusci, dželadija za hladetinu, žmare za čvarke, škripavac za mladi meki sir koji „škripi“ među zubima, presnac za tradicionalni lički kolač od sira škripavca, cicvara za kuhane žgance u mlijeku i maslacu, basa je fermentirani sir, kalje je jelo od kuhanog dimljenog ovčjeg mesa kao varivo s kupusom, masnica je masno tijesto punjeno sirom, suhim grožđem, lukom i pršutom, a medun je poznat kao kralj svih medova s obzirom na to da je najljekovitiji.

Poželite li se sami okušati u spravljanju ovi delicija, barem onih svakodnevnijih, predlažemo vam ovu mini kuharicu s receptima nekih od navedenih jela.

Lika Quality se veže uz mnoga navedena jela te označava kvalitetnu domaću namirnicu autentične ličke gastro ponude. Također, lički kraj bogat planinama, šumama i pašnjacima dobar je za proizvodnju kravljih, kozjih ili ovčjih mliječnih proizvoda, zatim raznih žitarica, samoniklog bilja… Od žitarica poznate su kaše od kukuruza, zobi, ječma ili prosa, a nešto skromniju ponudu povrća (jer ovo ipak nije tipičan poljoprivredni kraj) nadoknađuju bogate kombinacije ličkog krumpira, te dodaci poput kiselog kupusa, graha ili boba koji najbolje pašu uz ličko meso. Samoniklog i ljekovitog bilja ipak ima veći izbor, poput borovica, kupina, šipka, aronije, drena, bosiljka, pelina, vrijeska, lovora, kadulje, paprene metvice, ili pak gljiva (vrganji, smrčci, bukovače, pečurke, blagve, lisičarke, crne trube). Svo ovo bilje se koristi svježe, sušeno ili prerađeno za čajeve, začine, sokove, džemove i pekmeze, a dodaje se i u rakije ili ukusne štrudle. Rakija od šumskog voća ili miješana s medom je pravi specijalitet. Još kad uzmete u obzir da postoji veliki izbor meda, od lipe, bagrema, kestena, lavande, kadulje ili smilja, a medun je najbolji. To je livadni med, a na predjelu ličkog kraja dobiva se od sokova bjelogorice ili crnogorice, pa u njemu ima petnaest puta više mineralnih tvari nego u cvjetnom medu. U suradnji s lokalnim OPG-ovcima koji imaju oznaku Lika Quality pronaći ćete navedene namirnice i razna jela s njima u našem restoranu Camping Plitvica. No, kod nas ćete pronaći i moderne

recepte poput lava kolača, kroketa, umaka, pašticade, mariniranih pastrvi, škampi, sve u kombinaciji s probranim vinima. S obzirom na predio koji je spoj triju klima – mediteranske, kopnene i planinske – popularno znanih u gastronomiji kao maremonti, i naš jelovnik nudi bogate kombinacije plodova kopna i mora.

Poželite li sami istražiti okolicu našeg kraja, preporučujemo posjeti sirani Turkalj s bogatom autohtonom ponudom sireva ličkog kraja ili Plitvice Art Farm

idealnom za obiteljske izlete.

I kao što slogan kaže „Lika nije usputna stanica, Lika je destinacija“, pozivamo vas da se sami uvjerite u ovo navođenje te provedete nezaboravne trenutke odmora ili remote rada ako ste digitalni nomad u našim Camping plitvicama. Kušaj Liku! – još je jedan poznati slogan. Da, svakako dok boravite kod nas kušajte Liku i ukusna lička jela, jer doživljaj lokalnog iskustva je kompletan tek kad su uključena sva osjetila.

Provjerite ponudu jela našeg restorana na linku . Uživajte u njima iz restorana te uz pogled na bazen i divnu prirodu ili pak iz mobilnih kućica (jelo vam možemo dostaviti u kućicu), te znajte da možete nabaciti i roštilj vlastitog jela u roštilj zoni koja je na raspolaganju svim gostima Camping plitvica.

Bon appetit!